Friday, 13 December 2013

Cronica de carte

             Poate este un nume prea pompos “Cronica de carte”, dar asta incerc sa fac. Sunt un alergator modest ca performanta, dar care isi testeaza limitele in permanenta.  Imi doresc sa trec de bariera celor 42,195 de km si sa ma alatur grupului restrans de “ultramaratonisti”. Dar mai am de lucru, mai am de alergat si, mai presus de toate...mai am de invatat. Poate tocmai de aceea am prins drag de editura Preda Publishing (http://www.predapublishing.com/) si de colectia de carti iRun promovata de ei. Mi-au trecut prin maini, pana acum, “Ultramaratonistul” lui Dean Karnazes, “Nascuti pentru a alerga” a lui Cristopher McDougall si, de curand “Mananca & Alearga” – Scott Jurek.



Le-am devorat pur si simplu, sacrificand fara ezitare ore din noapte, minute de alergare, mese... Pur si simplu nu ma puteam opri. Experienta de viata a lui Karnazes – un personaj destul de controversat in lumea alergatorilor, povestile asezonate cu condimente nord-americane detaliind viata poporului Tarahumara ( sau Raramuri ) si, nu in ultimul rand, retetele lui Jurek m-au absorbit pe deplin. Vartejul de informatii, detalii, “secrete”, sfaturi si povesti m-au facut sa ma simt mai bogat spiritual. Le-am absorbit toate incercand sa separ actul artistic al povestirii de actul real, al alergarii pe distante nebunesti, identificandu-ma cu personajele sau, dupa caz, cu povestitorul. Alerg noaptea, pentru ca-mi lipseste timpul liber ziua, sunt tentat sa renunt la pantofii de alergare in favoarea alergarii cu picioarele goale sau doar incaltat in sandale minimaliste si incerc sa ocolesc carnea si lactatele adoptand mesele bogate in fructe, legume, cereale, e.t.c.

Bineinteles ca nu reactionez la extrema. N-ar fi nici intelept, nici sanatos. Dar e bine sa incerc sa fac schimbari, schimbari acreditate nu atat de personajele cartilor citite cat si de nutritionisti, medici sportivi, alti alergatori, e.t.c. Traim intr-o lume atat de avida de bani si de valori materiale incat uitam, de cele mai multe ori, sa apreciem ceea ce este cu adevarat de valoare. Sau, pur si simplu, nu mai avem timp. Ne sacrificam sanatatea pentru bani, doar pentru a-i da mai tarziu pe medicamente care sa ne tina in viata sau sa ne dea senzatia de sanatate. Ne miram ca murim mai repede, ca suntem mai putin rezistenti, ca obosim inainte de mijlocul zilei, ca ne imbolnavim mai des si ca suferim de boli cu care nu mai putem lupta. Dar nu ne miram ca orizontul nostru se limiteaza, din ce in ce mai des, la ecranul calculatorului, ca iesirile in aer liber se limiteaza la drumurile servici – acasa si retur. De aceea alerg, de aceea incerc sa schimb ceva in felul in care privesc lumea si natura, in felul in care interactionez cu cei din jur. De aceea citesc carti. Nu numai pe subiect sportiv. Dar astea imi sunt cele mai dragi.

Ultramaratonistul a fost prima din serie, poate de aceea cea mai apreciata, care m-a atras in lectura ca un magnet, mi-a oferit o poveste de viata tumultoasa si dedicata depasirii permanente a limitelor proprii. Fiecare cursa descrisa in detaliu, dupa prima noapte de alergare in ideea de a se regasi pe sine si de a se smulge dintr-o viata care nu-l reprezenta, am trait-o alaturi de Dean Karnazes. I-am urmat exemplu si mi-am facut noaptea prietena si odihna uitata. Am alergat si eu 40 km pana la servici inainte de a-mi incepe ziua de munca. Am invatat ca exista solutii daca vrei sa le gasesti intr-adevar, ca ultramaratonistii sunt solitari in curse si extrem de sociabili in rest. Ca durerea si oboseala ne opresc nu atunci cand fizic suntem epuizati ci atunci cand mintea renunta la lupta. Ca lucrurile sunt posibile atunci cand familia si cei apropiati te sustin si-ti ofera incredere si suport nelimitat. As reciti-o de nenumarate ori fara sa ma plictisesc vreodata....

Nascuti pentru a alerga l-a adus in prim plan pe Cabalo Blanco ( Micah True ) si poporul Tarahumara ( Raramuri ). O altfel de lectura, la fel de pasionanta. La fel de apropiata de mine, de sufletul meu. Gasim descrisa o altfel de cultura, un alt mod de a aborda viata si alergarea in sine. O viata trepidanta. O cursa istorica. O istorie care se rescrie in fiecare an. Caballo Blanco nu mai este, dar a ramas in urma sa cursa cei poarta numele si care se desfasoara in Canionul Cuprului din Mexic. Am facut cunostinta cu Scott Jurek si nu numai. Am aflat detalii despre efectul caldurii asupra alergatorilor si despre hrana Poporului Alergator. Am auzit de “chia”- semintele minune...O carte complexa. O carte minunata.

A doua zi dupa Sf.Nicolae am terminat de citit, aproape pe nerasuflate cartea lui Scott Jurek, Mananca & Alearga. Un vartej de informatii culinare, povesti despre curse celebre, moduri de abordare a alergarii. O poveste de viata a unui ultramaratonist care adora sa fie vegan si care da veganismului credit pentru reusitele sale. Am citit selectiv cartea, sarind retetele si oprindu-ma in aprofundarea micilor sfaturi date de Scott..."M-a intrebat despre tot si i-am spus totul. Eu nu cred in secrete. Nu gramul acela de cunostinte secrete ma va ajuta sa inving pe cineva sau il va ajuta pe altul sa ma bata." spunea el la un moment dat. Nu pot decat sa-i multumesc pentru asta. Ani de alergare ne vor aduce experienta si intelegere, regasire si motivatie...si, de ce nu, cateva ore de lectura. Invatam din tot si din toate. Doar asa putem evolua. O lectura placuta, usoara si motivationala. Doar ca parere personala, o pun tot pe podium, dar pe locul trei, dupa Ultramaratonistul si Nascuti pentru a alerga. Dar va spun, cu mana pe inima, as reciti-o oricand cu placere si bucurie.

Acum e facuta pachet si asteapta sa fie trimisa la Constanta. Acolo asteapta cineva s-o citeasca si, prin prisma acestui lucru, ma lipsesc usor de ea. O perioada. Pana la prima competitie din 2014 unde ma voi intalni cu Sorin si o voi primi inapoi impreuna cu “Nascuti...”. El a citit-o la lumina frontalei...dupa cum spunea intr-un post pe Facebook. Mi-am adus aminte cu placere cum, acum ani buni de zile, ma ascundeam noaptea sub plapuma si, la lumina lanternei mi se perindau prin fata ochilor “Cei trei muschetari”, “Ciresarii”, “Moby Dick”, “Micul print”, “Bader, invingatorul cerului”, seria Jules Verne, si multe altele... Cartile de la Preda Publishing m-au facut sa ma intorc in timp si sa indragesc din nou cititul...

Mi-am propus pentru anul urmator sa particip la 10 maratoane – Maraton Apuseni, Retezat Maraton, Maraton Piatra Craiului, Marathon 7500, Maraton “Stefan cel Mare”, Maraton International Cluj, Brasov Marathon, EcoMarathon, Maraton Delta Dunarii, Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc. As vrea sa nu ratez nici „Bate Toaca”. Nu stiu daca voi reusi, implicatiile financiare sunt destul de mari. Dar imi doresc sa realizez acest proiect, mai ales ca fac parte integranta dintr-un program personal de training care sa ma ajute sa particip si sa termin „Marathon des Sables” – editia 2015.

Pana atunci citesc. Invat. Alerg. Ma bucur de viata, de aer curat, de prieteni, de povestile voastre, de zambete si iar de alergare...

Ultramaratonistul. Nascuti pentru a alerga. Mananca & alearga.

Poate voi gasi resurse si pentru: Sunt aici pentru a castiga. O viata fara limite. Usain Bolt-povestea mea.
 Va doresc si voua lectura placuta si alergare usoara....

Wednesday, 20 November 2013

...finisher MPC 2013...



            Degetele trec usor peste metalul rece, peste imaginea profilata a medaliei de finisher de la Maratonul Pietrei Craiului (MPC). Deja transformate in amintiri, Zarnesti, Fantana lui Botorog, La Table, Casa Folea, Saua Funduri, Plaiul Foii, Marele Grohotis, Refugiul Diana imi vin succesiv in minte, intr-un film mut si colorat al unei minunate curse montane. 
             Am mai trecut prin cateva alergari montane – Apuseni, Retezat – si fiecare mi s-a parut frumoasa. Si fiecare a fost frumoasa. N-as putea acum sa le clasific sau sa le ordonez decat, poate, prin prisma organizarii. Daca la Maraton Apuseni am simtit mult suflet si multa caldura, daca la Retezat am ramas profund dezamagit de multe aspecte, lucrurile au stat diferit in ceea ce priveste MPC-ul. Aici toate detaliile au fost acoperite, totul gandit, calculat la rece intr-un echilibru permanent om – natura, cursa – concurenti, start – sosire, participanti – voluntari... 
           Zarnesti, la primele ore ale diminetii. Un frig patrunzator, dar inca suportabil, ne incurajeaza, pe mine si pe Sorin Ghimpeteanu ( Constanta ) la o incalzire usoara pe traseul de start al maratonului. Am iesit repede, dupa un somn bun, de cateva ore. Ne salutam cu ceilalti alergatori, organizatorii fac ultimele retusuri si, dupa putin timp, ajungem la momentul zero al cursei. Castigatorii cursei din anii trecuti sunt pozitionati in plutonul fruntas. Incepe numaratoarea inversa si iata-ne alergand. Ne rasfiram destul de usor si pastram un ritm constant, lejer, sa ne tina bateriile toata cursa. Conform cerintelor, ne-am luat suficient echipament pentru doua alergari, insa era mai bine sa fim prevazatori, pentru ca vremea la munte se schimba repede si poti avea surprize. N-a fost usor sa alergam cu bagajul dupa noi, dar ne-am descurcat. Am avut oricum loc in rucsac si pentru tricoul cu Salvati Copiii si cel cu sigla sponsorului participarii mele la MdS 2015, Marelvi Impex. 
Inceputul a fost usor, panta destul de mica in inclinatie, asa ca de incalzire. Treptat unghiul de urcare se accentueaza si de la Stana Grind incepe greul. Aproape de culme genunchiul da primele semne de oboseala. La ce peisaj aveam in fata ochilor, parca nici nu-l mai bag in seama. Fiecare pas il fac cu grija, n-as vrea sa repet experienta entorsei de la maraton Retezat. Ma costa timp, dar nu ma costa finishul. Cu genunchiul simt ca ma pot descurca. ( mai tarziu, la urcare spre refugiul Diana, dupa ce am refuzat oferta generoasa de bete ( cu imprumut ) din partea unei alergatoare mai miloase, m-am folosit de un par serios ca sa pot trece de panta abrupta si sa-mi pastrez genunchiul functional ). Ma opresc cateva minute in zona Seii Funduri, fac cateva fotografii si apoi imi dau drumul la vale.

Tuesday, 24 September 2013

...multumesc...



Dragii mei…am inceput din nou sa alerg, dupa pauza de aproape doua luni, ceruta de entorsa de la Maraton Retezat. A trecut pe langa mine, Maratonul “Stefan cel Mare”, organizat la Putna de catre Ilie Rosu, maratonistul port-drapel, va trece si Maraton PiatraCraiului, organizat de Lucian Clinciu (Carpathian Man) si targetul de participare la Marathon des Sables tocmai s-a mutat de pe 2014 pe 2015….Timp de refacere, timp de gandire, timp de alergare, … O tristete surda, insurubata in suflet, da o savoare amaruie fiecarei alergari de dimineata. Lipsa de bani, lipsa de timp, nu neaparat in aceasta ordine…dar amandoua, in combinatie exponentiala…

In ceea ce priveste Marathon des Sables, e doar o amanare. De fapt si pentru toate celelalte competitii. Dar aici (MdS) efortul financiar trebuie sa fie mult mai puternic. Cautarea mea, mai acerba. Pentru toate lucrurile frumoase trebuie sa luptam. Dar altfel nu ar mai fi atat de frumos si bucuria unei realizari ar fi mult diminuata, nu?...Nimic nu e simplu, nici macar alergarea in sine. Am plecat la lupta, inarmat cu vise si vorbe frumoase dar realitatea nici macar n-a zambit amuzata cand mi-a dat un sut in fund: Pustiule, aici e treaba serioasa, nu joaca!... Galeata de apa rece cu gheata turnata in cap, cu elan pionieresc, stinge visele si dizolva vorbele frumoase. Dar hraneste intelepciunea si rabdarea. E nevoie de munca, e nevoie de un plan de bataie, e nevoie de un plan de antrenament serios si, mai presus de toate, de rabdare. Nimic nu se intampla batand din palme.

Multumesc celor care m-au incurajat, promovat, sustinut (Cristina & Ovidiu, Marelvi Impex, Luciana Nechita, Ciprian Ungurean, Ro Club Maraton, Adrian Mateescu, Vlad Lutic, Bogdan Chiorean si multi altii ….. prieteni & familie…cunoscuti sau friends on FB… alergatori si nu numai) in proiectul meu “nebunesc” de a alerga un ultramaraton de 250 Km prin desertul Sahara. Multumesc Paul Dicu pentru inspiratie, multumesc Gabriel Laczko pentru detalii de participare, echipament si antrenament. O multumire speciala se indreapta si catre sotia mea, Lili, pentru rabdare, intelegere si sustinere permanenta. Nimic din ce mi-ati daruit, indiferent ca a fost doar un cuvant bun, un like, un share, o finantare, o inspiratie nu s-a pierdut. Toate imi vor fi de folos, peste inca un an, cand ma voi afla pe lista participantilor la MdS. Trebuie sa aveti doar putina rabdare si incredere. De rest ma ocup eu. De data asta altfel, mai asezat, mai organizat. Eu contez in continuare pe voi si promit ca nu va voi dezamagi. Si nu fac promisiuni des, pentru ca am putine si, astfel, mult mai valoroase.

Am inceput antrenamentul pentru etapa lunga a MdS, si totodata o piatra de incercare solida, pentru capacitatile mele fizice si mentale: o alergare de 100 km, pe asfalt (Vatra Dornei – Suceava), pe care sper s-o realizez la inceputul lunii Noiembrie....dar, va tin la curent....

Momentan alerg, in linistea noptii, sub o ploaie marunta si incapatanata de toamna...cu gandul la voi....

VA MULTUMESC!

Cu drag,
Tandin (alergator amator cu tendinte ultramaratoniste)

Friday, 6 September 2013

Saptamana indoielii...



          Timpul pare sa nu mai aiba rabdare. Cel putin nu cu mine. Au ramas mai putin de zece zile pana la limita de plata a ratei a doua – 700 euro - pentru inscrierea la Marathon des Sables 2014 ( 15 Septembrie ). Si vestile nu sunt bune. Banii stransi sunt mult prea putini. Incerc sa gasesc solutii pentru multe lucruri din viata mea, puse in stand-by prin cauze dependente sau independente de mine. Participarea la acest ultramaraton este un lucru important. Pentru care merita sa lupt. Prin orice mijloace. Greu de explicat de ce...taxele implicate sunt mari, poate prea mari...conditiile mele de antrenament: limitate si precare...si totusi, vreau. Si sunt convins ca pot. Si, mai mult decat atat, stiu ca voi participa. Poate nu la aceasta editie, doar ... e saptamana indoielii :) ... dar voi participa. 
           
           De cand am inceput sa alerg, am impins continuu limitele mele fizice si psihice mai departe, tot mai departe. Tot mai multi kilometri, tot mai greu. Ma antrenez in oras si pe sosea si alerg la competitii montane. De la 10 km la 20 km, apoi 30...40. Mi-am propus sa alerg, pana la prima zapada, de la Vatra Dornei la Suceava, putin peste 100 km. Dar 250 km prin desertul Saharei?!?...e incredibil sentimentul de “pot!” pe care il am si genereaza o energie pozitiva la un nivel la care nu a ajuns niciodata pana acum. 

           Nu sunt un optimist in viata de zi cu zi. Poate realist cu inclinatii pesimiste. Asta, pana sa alerg. Schimbarea, starea de bine, tendintele optimiste ale zilei si aprecierea lucrurilor marunte au devenit obisnuinte. Bucuria unei curse incheiate, indiferent de locul din clasament, infinita. Atunci cand toate lucrurile par sa fie impotriva mea, este momentul in care ma ambitionez mai tare. Lumea spune: “Poate n-a fost sa fie..”, “Lasa, nu fii suparat. Nu se poate, nu se poate.”, “Oricum era prea greu. Nu stiu daca faceai fata”. Le zambesc si imi hranesc ambitia si dorinta cu indoiala lor. E cea mai buna hrana. Mai putin savuroasa decat increderea celorlalti. Dar energizanta.

             Asa am patit la Maraton Apuseni cand am simtit ca nu ma mai ajuta picioarele sa urc. Asa am patit la Maraton Retezat, cand am facut entorsa la glezna stanga. M-am gandit la neputinta, la limitele proprii, la faptul ca negativistii ar putea avea dreptate. As fi putut sa ma opresc. Sa plec capul si sa accept asta. Dar...nu meritam. Nici unul din noi nu merita sa accepte cuvantul “Nu” ca punct central al existentei proprii. Nici unul din noi nu merita sa plece capul. Nici unul dintre cei care alearga, care ar putea sa alerge, care ar vrea sa alerge. Suntem luptatori si asa vom ramane. Trebuie doar sa intelegem asta. Si ca nu avem limite, decat cele pe care ni le impunem sau pe care le acceptam. Viata e dura si nu ezita sa ne loveasca. Prea tare, prea dur cateodata. Trebuie sa mergem mai departe, sa ne ridicam, sa o privim in fata si sa ne hranim cu neputinta raului din ea. Sa nu lasam sa se hraneasca el (raul) din neputinta noastra.

           250 km in cinci zile, desert, nisip, stanci taioase, temperaturi de pana la 50 de grade si peste. Intre 10 si 14 Aprilie 2014 fiecare punct din marea intindere a Saharei va fi un alergator, un om, o vointa. Voi fi si eu acolo, inca un roman care isi doreste sa isi reprezinte tara si o cauza. Inca un roman, printre multi altii, care duce cu mandrie numele tarii sale peste hotare si o confirma ca pe o natie de oameni frumosi la suflet si luptatori. Va invit sa fiti alaturi de mine, sa luptati pentru lucruri frumoase, sa treceti cu fruntea sus peste greutati, sa zambiti si sa invatati ca puteti. Chiar daca multi nu cred asta...voi veti stii....si asta conteaza cel mai mult!

            Este saptamana indoielii...dar a indoielii celorlalti. Este saptamana increderii in noi.

Pentru cei care pot, și vor să mă sustină financiar, în acest proiect: 

Cont LEI: RO13 BACX 0000 0004 4508 4001, UniCredit Tiriac Bank, sucursala Suceava         
Cont EURO: RO40 BACX 0000 0004 4508 4000, UniCredit Tiriac Bank, sucursala Suceava

Va multumesc!


Monday, 19 August 2013

Manifest: De ce alerg? De ce Marathon des Sables?


Deși cuvintele îmi vin destul de ușor, când mă așez la scris, și destul de potrivite pentru context, de data asta...e greu. Nu pentru că n-aș ști, ci pentru că e dificil de explicat. Alerg pentru că pot, pentru că alergarea mă rupe de rutina zilnică și mă aruncă într-o lume în care un vis poate deveni realitate. O lume în care răutatea e rară, și chinuită, iar sportivitatea e regină. Alerg pentru că acest fapt mă transformă într-un om mai sănătos, mai bun, mai onest, mai săritor și, în final, mai puternic. Fiecare maraton pe care îl termin, fiecare kilometru pe care îl alerg, își aduc aportul la această transformare. Mi-am dorit să ajung la o greutate de 85 kg, de la 117 kg, fără un regim alimentar deosebit. Am alergat și, în sase luni, am reușit. Mi-am dorit să termin un maraton, deși condițiile de antrenament erau extra-limitate. Am alergat și am reușit să termin unul montan – Maraton Apuseni. Am vrut sa recidivez și aproape am reușit la Maraton Retezat. M-am accidentat însă, la jumătatea cursei, și totuși am reușit să ajung la final, pe un traseu mai scurt, de vreo 10 km. N-am renunțat și voi reveni, pentru a termina ce am început.
Alerg, pentru că vad cum pasiunea mea naște pasiuni. Pentru ca sunt convins de faptul că pot încuraja și alți oameni să alerge. Că îi pot convinge că alergarea e benefică, nu nocivă. Din orice punct de vedere. Alerg, și, e foarte important, pentru că și așa pot ajuta cauze nobile să se împlinească. Cum s-a întâmplat când am alergat împreuna cu Paul Dicu ( participant de câteva ediții la Marathon des Sables ), prin acțiunea În Pas Cu Paul. Kilometri alergați s-au transformat în bani pentru donații. Ce am făcut eu, n-a fost ceva ieșit din comun. Dar a fost ceva. Și am fost părtaș la un lucru minunat. Așa cum îmi doresc să se întâmple și cu participarea mea la Marathon des Sables. Și aici răspund la a doua întrebare – de ce Maratonul Nisipurilor? Pentru că e greu. Pentru că e considerată cea mai dificilă cursă de anduranță din lume. Deșertul Sahara, nisipul, temperaturile extreme cu diferențe majore între zi și noapte, rație minimă de apă, rucsacul de aproximativ 12 – 14 kg. (cu echipament și mâncare ) în spate, echivalentul a șase maratoane în doar cinci zile, furtunile de nisip, taxa de participare exorbitanta ( din punctul meu de vedere )  – motive peste motive sa NU participi. Pare o nebunie și poate chiar este. Mă întâlnesc cu fel de fel de oameni. Unii mă felicită pentru țelul meu. Alții nu. Unii sunt indiferenți. Alții prea îngrijorați. Când am participat la primul maraton, mulți au spus – N-ai să reușești! M-au felicitat după... Pentru cei care nu cred în reușita mea la Marathon des Sables, le aștept felicitările după ce mă întorc. De fapt, nu e nevoie de felicitări. Simpla motivație a cuvintelor – "Nu poți!" – e suficientă. Alergarea m-a învățat să găsesc partea bună a lucrurilor și cuvintelor. Chiar și la neîncredere. Să mă folosesc de ea, ca de o trambulină. Și să zâmbesc. Reușita finalizării acestei curse, indiferent de locul din clasament, va deveni un răspuns la multe din întrebările existenței mele. O oglindă a limitelor personale pe care le putem depăși cu voință și determinare. 
Va fi greu să strâng și taxa de participare – 2.900 euro [de fapt au mai rămas de strâns 2.400 euro ( 700 euro pana pe data de 15 Septembrie, 1.900 euro pana pe data de 01 ianuarie 2014 ) – prin bunăvoința unui sponsor – Marelvi Impex, din Rădauți ( Jud.Suceava ), care a facut primul pas]. Dar am convingerea că voi reuși. Poate tu, cititorule, mă vei sprijini cu câțiva euro. Îți rămân de pe acum recunoscător. Chiar și doar pentru răbdarea de a citi aceste rânduri, până la capăt și de a regăsi în tine puterea de a-ți urma visul, de a te depăși, de a ieși din rutina zilnică împovărătoare și a te bucura de viață. Te aștept să alergăm împreună. Din acest moment, îți datorez trecerea liniei de sosire a Marathon des Sables.
 
Pentru cei care pot, și vor să mă sustină financiar, în acest proiect: 

Cont LEI: RO13 BACX 0000 0004 4508 4001, UniCredit Tiriac Bank, sucursala Suceava         
Cont EURO: RO40 BACX 0000 0004 4508 4000, UniCredit Tiriac Bank, sucursala Suceava

 

Wednesday, 7 August 2013

Maraton Retezat, 2014


In umbra unei medalii...amaraciunea infrangerii...


Vineri, 2 August, era ziua mea....Am decis să-mi fac un cadou mai special, în lumina pasiunii pentru alergare. Am căutat un maraton montan cât mai apropiat de această dată și m-am oprit la Maraton Retezat. Părea promisiunea unei experiențe diferite - alergare pe lespezi & unul dintre cele mai tehnice trasee de maraton din tară. Cu bani puțini, strânși de ici, de colo, am găsit soluții de transport și cazare convenabile - drum împreună cu alți trei alergători, în regim de cost-share și nani la cort. Eram o mașina cu trei Bogdani (B.Horodincă, B.Andrieș, B.Chiorean) si un non-Bogdan, subsemnatul, toți alergători, cu istorii și experiențe diferite - Maraton Apuseni, Bate Toaca, Brasov, Cheile Turzii...  
Drumul a părut scurt, din cauza nerăbdării, deși au fost peste 500 km...Am ajuns pe seară, ne-am confirmat prezența, am preluat kitul de întâmpinare și apoi ne-am împărțit, doi Bogdani la pensiunea "Miruna", iar eu cu Bogdan Chiorean, ne-am apucat de făcut cortul. Prima oară când l-am întins pe jos, am avut senzația că luasem o parapantă in loc de cort :). 



Dar mi-am adus repede aminte cum se face și cam în trei sferturi de oră era gata. Somnul avea să vină câteva ore mai târziu, după ședința tehnică. Somn agitat, pe sol pietros și în pantă. Dimineața a venit repede, cu soare vesel și aglomerație de concurenți. O cafeluță rapidă, un sandwich ( mulțumesc Bogdan Kio! ) delicios, banană, vitamine și echiparea. Traseul se anunța a fi deosebit, aproximativ 37 kilometri, cu 2.800 m diferența de nivel:

Maraton Apuseni 2013 şi visul unui bucovinean


  Publicat in ziarul Crai Nou (Suceava), 02.07.2013 



             Staţiunea Băişoara, Munţii Apuseni – 23 iunie 2013: 450 de oameni frumoşi, aliniaţi la start. 42,8 km de traseu montan, 2.230 m diferenţă de nivel pe acest traseu. Chiote şi încurajări. 3, 2, 1, START! Multe cifre şi imposibil de puţine cuvinte care să reflecte emoţiile, nerăbdarea, tensiunea tuturor celor înscrişi în această cursă...


Cu o zi înainte, staţiunea părea părăsită. Oarecum. La locul de start, pregătirile erau în toi. A doua zi dimineaţă, nu mai aveai unde să arunci un ac. O mare de oameni freamătă la linia de start. Printre ei şi eu, un sucevean îndrăgostit de alergare, pentru care acest maraton a reprezentat primul pas în îndeplinirea unui vis. Am rămas surprins să constat, pe listele de înscriere, că sunt singurul participant din Suceava. Le mai parcurg încă o dată, în speranţa că m-am înşelat. Doar mai erau câteva maşini cu SV la număr în zonă. Dar nu, n-am mai găsit pe nimeni. Aveam acum o motivaţie în plus, pe lângă toate celelalte, să închei cu fruntea sus această alergare. Până la urmă, vrând-nevrând, eram singurul reprezentant al unui judeţ.

Alerg şi vântul care adie mă răcoreşte constant. Pantele sunt dificile şi, din nefericire, le abordez greşit. În prima jumătate a cursei trag de mine cât pot şi totul pare o joacă. Traseul mă surprinde prin dificultate şi înclinaţie şi-mi topeşte energia cu o constanţă şi o încăpăţânare de neimaginat. Apoi urmează greul. Am plecat în alergare cu dorinţa acerbă de a termina. Nu-mi doream un loc pe podium, voiam doar să trec de finiş, încadrat în timpul limită. Au existat însă şi două momente în care acest lucru nu a mai părut posibil. Dar eram acolo, cei dragi mă aşteptau cu sufletul la gură, chiar la punctul final, sau stăteau cu telefoanele în mână, undeva la 350 km depărtare, în aşteptare de veşti. Trebuia să mă gândesc la faptul că acesta era doar primul pas în împlinirea visului meu de a participa la cea mai dură cursă de alergare din lume – Marathon des Sables – ediţia 2014. Fiecare mişcare care mă propulsa înainte era o victorie şi o luptă, însă trebuia să câştig bătălia. Motivaţia mentală este un factor decisiv în astfel de alergări. Gândurile se succed cu repeziciune şi mă determină să continui. Unde sunt? Cât mai este? Oboseala, durerea, epuizarea se instalaseră comod în musculatură şi se complăceau în a mă şicana... Mă opresc un minut-două la fiecare punct de hidratare/alimentare. Cei de acolo, voluntari – binecuvântată prezenţă! –, mă încurajează în mod continuu. Peisajul este magnific şi România mea dragă mă răsplăteşte cu locuri minunate pe care să le parcurg în alergare. Am totuşi şi posibilitatea să mă bucur de ele. Nu mă pot abţine să nu mă întreb, cu constanţă, de ce nu găsesc în zona mea mai multe competiţii de acest gen...



CERERE DE SPONSORIZARE
         
Participare MARATHON DES SABLES 2014


Stimate domnule / doamnă, 

Mă numesc Cernica Tandin Nicolae, am 39 de ani și sunt din Suceava. Sunt căsătorit, am trei copii, sunt angajat de mai bine de 7 ani în cadrul firmei Marelvi Impex, din Rădăuți, în funcția de product manager. Pe parcursul timpului activitățile sportive și, în mare măsură, atletismul, au constituit o parte importantă a vieții mele. Am participat și particip în continuare la maratoane și alergări montane (Maraton Apuseni, Maraton Retezat, e.t.c.). Inspirat de gestul unui conațional, care a alergat 250 de km prin desertul Sahara pentru a strânge fonduri destinate echipării secției de pediatrie (cardiologie) a unui spital din București, doresc să-i urmez exemplu și să termin aceeași cursă – ediția din 2014 – tot în sprijinul unui proiect caritabil/social. Am inițiat în acest sens discuții cu Asociația Salvați Copii, Suceava.

Maratonul nisipurilor (MdS sau Maratonul Saharei) este un ultra-maraton ce se desfășoară pe parcursul a șase zile și aproximativ 250 km, echivalentul aproximativ a șase lungimi de maraton standard, într-unul dintre cele mai neospitaliere ținuturi – deșertul Sahara (sudul Marocului). Cea mai lunga etapa este de 91 km (începând din 2009). Este considerată  a fi cea mai dificilă cursă de anduranță din lume - datorită condițiilor de participare: temperaturi extreme (+45/+50 grade ziua, -3/-2 grade pe timpul nopții), organizatorii asigură doar apa, și aceasta în cantitate limitată, serviciile medicale și un loc într-un cort pentru somnul de noapte. Toate celelalte, inclusiv mâncarea, trebuie duse în rucsac, pe tot parcursul cursei. Asta înseamnă aproximativ 15 kg în plus.

A 29-a ediție a MARATHON DES SABLES se va desfășura în perioada 04 - 14 Aprilie 2014 și va reuni aproximativ 1.300 de competitori.

Am nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a reuși in acest proiect, având în vedere faptul că valoarea aproximativă totală a costurilor (taxa înscriere, transport, antrenament și echipament)  se ridică undeva la 5.000 euro. Orice sumă este binevenită și va fi cheltuita cu folos. Banii care vor rămâne în conturile mai jos menționate, după acoperirea tuturor cheltuielilor, vor fi redirecționați către susținerea proiectului social.

Cont LEI: RO13 BACX 0000 0004 4508 4001, deschis la UniCredit Tiriac Bank, sucursala Suceava
Cont EURO: RO40 BACX 0000 0004 4508 4000, deschis la UniCredit Tiriac Bank, sucursala Suceava

Va multumesc anticipat.                 
           
                        
Cernica Tandin Nicolae
Add caption